Hoe ga je succesvol netwerken?

Vind jij ondernemen soms ook best eenzaam? Zou je regelmatiger willen sparren met collega’s om je ideeën te bespreken? Wil je graag wat meer netwerken, maar weet je niet zo goed wat voor jou nou een goeie manier van netwerken is? Of ben je juist wel heel fanatiek alle netwerkborrels aan het aflopen, maar komt er eigenlijk niks uit? Het voelt als een investering van tijd, zonder enig resultaat?

Het leuke is dat er de laatste tijd zoveel leuke vormen van netwerken bestaan, dat er genoeg keuze is voor elk soort ondernemer. Toch tref ik vaak ondernemers die netwerken eng vinden en eigenlijk te weinig netwerken. Dat is best jammer, want netwerken is een belangrijk onderdeel van ondernemen, niet alleen om te kunnen sparren met andere ondernemers, maar juist omdat je hierbij in de picture kan komen bij jouw potentiële klant. Als het niet rechtstreeks is, dan wel via een van de andere ondernemers die aanwezig is. 

Netwerken kan echt heel leuk zijn als je weet hoe je het goed aanpakt en er dan ook resultaat mee behaalt.

Wat is de definitie van netwerken?

“Netwerken is het in kaart brengen, leggen en onderhouden van contacten met een bepaald doel. Je gebruikt relaties, organisaties en persoonlijke contacten om jouw mogelijkheden op de arbeidsmarkt te verkennen”.

Netwerken is dé manier is om een nieuwe baan te vinden, klanten te vinden en goed op de hoogte te blijven van ontwikkelingen om je heen. Door te netwerken inspireer je en leer je van elkaar.

Waarom wil ik meer weten over netwerken?

Zelf ben ik van 2002 tot en met 2015 met mijn man mee naar het buitenland geweest. Voor die tijd werkte ik als HR manager en zag netwerken er voor mij heel anders uit. Ik zat goed op mijn plek en had zelfs nog geen account op LinkedIn.

Ik ben een netwerker en verbinder in hart en nieren, maar als je dan terug in Nederland komt en start als ondernemer, moet je wel weer van onderaf beginnen met het opbouwen van een netwerk.

Ik ben in gesprek gegaan met 2 andere netwerkexperts om meer te weten te komen over netwerken, voor allerlei tips en trick voor (startende) ondernemers en hoe we na Corona gaan netwerken:

Henk van de Wall, eigenaar van de nationalenetwerkagenda.nl en uitgever van onderneemin.nl

Larissa Ignacio, queen of networking, larissaspotlight.com

Handige tips om te netwerken

 • Bereid je goed voor als je naar een netwerk event gaat. Weet wie er komen en denk na over wat je wilt bereiken. Bepaal voor jezelf wat je uit het netwerken wilt halen.
 • Toon oprechte belangstelling in andere mensen; goed luisteren om elkaar goed te leren kennen en om zo beter in staat te zijn om hen te helpen. Hoe meer je andere mensen helpt, hoe meer ze bereid zijn jou te helpen.
 • Bereid een goeie pitch voor over jezelf en wat je doet. Je bent je eigen visitekaartje. Een goeie pitch is de beste marketing. Verander deze wel af en toe en pas hem aan je doelgroep aan.
 • Deel je kennis, hulpmiddelen en contacten: doe je best om anderen ook en waardevolle avond te bezorgen. Hoe meer je geeft, hoe meer je ontvangt.
 • Follow up: niks zo belangrijk om je netwerk te onderhouden is om te zorgen dat je aan follow up doet. Als je net contact hebt gelegd, stuur eens een mailtje hoe je de kennismaking hebt ervaren, link met elkaar op LinkedIn. Als je al langer in elkaar netwerk zit, neem af en toe contact op om te zien hoe het met diegene gaat.
 • Kom met regelmaat: niemand wordt succesvol van eenzaam en alleen een bedrijf runnen. We hebben allemaal weleens hulp en advies nodig. Relaties, contacten en sparringpartners zijn ook belangrijk voor jouw successen, dus zorg ervoor dat je regelmatig komt en zo bij anderen in de picture blijft. 

Welke vormen van netwerken zijn er?

netwerken op een Open Coffee

 • Deze zijn in veel regio’s te vinden.
 • Ze ontmoeten elkaar op regelmatige basis en er zijn vaak veel ondernemers bij elkaar.
 • Vraag om een lijst van deelnemers, zodat je van tevoren kunt bepalen wie een interessant contact voor je zou kunnen zijn.
 • Als je voor het eerst komt, ga op zoek naar de gastheer of gastvrouw en vraag of je voorgesteld kan worden aan andere ondernemers.
 • Probeer met iemand anders te gaan, zodat je makkelijker contact kunt maken. Stel je niet te bescheiden op
 • Probeer (op een nette manier) in te breken in een gesprek en stel vragen om te peilen of jullie iets voor elkaar kunnen betekenen in de toekomst. Je bent hier immers om te netwerken. Weest oprecht en geïnteresseerd.

BNI: staat voor Business Network International

Dit netwerk komt 1 keer per week vroeg in de een ochtend bij elkaar. Om een chapter bij jou in de buurt te vinden kun je kijken op: www.bni-nederland.nl. De vergaderingen zijn zeer energiek en lopen volgens een vaste agenda. Per branche kan er slechts 1 ondernemer lid worden zodat er geen concurrentie binnen het chapter bestaat. Om te zien of dit iets voor je is, kun je 2 keer als gast deelnemen.

Bij elke bijeenkomst kun je een zoekvraag neerleggen bij de mededeelnemers.

Online netwerkgroepen

Er zijn veel online netwerkgroepen ontstaan tijdens Corona. Ga eens op zoek op om te kijken wat er voor jou te vinden is en wat bij je past. Er zijn ook FB groepen en via LinkedIn zijn er ook genoeg mogelijkheden.

Vrouwen- of mannennetwerk

Speciaal voor vrouwen en/of mannen. Soms willen vrouwen graag ook netwerken met vrouwen onderling of mannen met mannen. Vaak voelt dit wat vertrouwder en heeft wat andere dynamiek.

Clubhouse en binnenkort ook audio via LinkedIn

De nieuwe manier van netwerken via audiocontact. Deze manier brengt mensen snel tot elkaar en het is fijn om zo ook de stem achter de persoon te horen, wat via social media vaak niet mogelijk is. Inmiddels is Clubhouse niet meer zo populair als in het begin, maar het kan zeker nog een fijne manier van netwerken zijn. Inmiddels is LinkedIn ook bezig met het uitrollen van een audiofunctie. Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat uitpakken.

Netwerken op social media

Social media is niet meer weg toe denken uit ons leven en inmiddels maken veel ondernemers daar goed gebruik van om te netwerken. Let goed op waar je doelgroep zit en hoe je je doelgroep aanspreekt. Elk social medium heeft zijn eigen manier van communiceren en netwerken. Hier zal ik in een latere blog verder op ingaan.

Netwerkwandelen

Zelf ben ik tijdens corona begonnen met het organiseren van netwerkwandelingen in de omgeving van de Oisterwijkse bossen en vennen, omdat ik het fysieke netwerken miste. In België is een groot netwerk en ook in Nederland is het in opkomst. Inmiddels is het een groot succes aan het worden en maakt het onderdeel uit van mijn bedrijf. Hier vind je meer informatie, als je een keer wilt meelopen.
.

Tips voor het opstarten van je eigen netwerk

 • Geef leden verantwoordelijkheden, dan blijft het niet te vrijblijvend
 • Zorg dat er structuur in de bijeenkomst is
 • Verdeel de taken
 • Vraag of leden bereid zijn om te groeien en mee te werken
 • Vraag aan de deelnemers waar behoefte aan is
 • Huur je wel of geen experts in
 • Bied je iets te eten en drinken aan
 • Vraag je een financiële bijdrage

Netwerken na Corona

Henk had ook een poll op LinkedIn gezet over netwerken na Corona. Wie gaat er weer voor offline, wie wacht er nog even en wie blijft er toch liever online netwerken.

=> We hebben er zeker weer zin in om elkaar live te ontmoeten: 70% wil graag weer offline netwerken als vanouds. Daar kan ik me helemaal bij aansluiten! 

Overige netwerktips:

Advies van Henk:

Gebruik een combinatie van mogelijkheden om zelf te netwerken, zowel online en offline, maar doe ook waar jij je prettig bij voelt en wat bij je past.

Waardevolle tip van Larissa:

Netwerken is iets voor de lange termijn en is een investering om elkaar te leren kennen. Het kost tijd en energie, niet alleen tijdens het event, maar ook erna. Follow up is heel belangrijk.

Tip van mijzelf: 

Wees jezelf: doe jezelf niet anders voor dan wie je bent. Je bent je unieke zelf en hebt altijd iets te brengen, wees je daar bewust van.

Tot slot:

Wees je er bewust van dat iedereen een eigen netwerk heeft/meebrengt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Corine van Swizzl

Hi, ik ben Corine

Netwerk en LinkedInexpert voor (startende) ondernemers. 

Stap op je podium, Wees jezelf, Inspireer anderen en stap met Zichtbaar Zelfvertrouwen en Lef in de wereld van het ondernemerschap.

Ik help jou netwerken, hoe je hierbij gebruik maakt van LinkedIn en jouw podium gaat pakken op een manier die bij jou past.

Plan een kennismakingsgesprek in of loop een keer mee met de netwerkwandelingen die ik organiseer en ervaar wat een fijne manier van netwerken dit kan zijn. 

Wil je graag meer weten over LinkedIn en dit meer inzetten om jouw doelgroep te bereiken? Ik geef interactieve LinkedIn trainingen  en laat je zien hoe krachtig dit medium kan zijn om je netwerk uit te breiden en hier je ambassadeurs en klanten te vinden.