Waarom je als zzp’er je algemene voorwaarden op moet laten stellen door een jurist.

Ik ga in gesprek met Gwenny Moonen van Juristo-online. Aanleiding hiervoor is ontstaan uit discussies die ik vaak langs zie komen op social media en bij netwerkbijeenkomsten over het wel of niet laten opmaken van algemene voorwaarden door een jurist. 

Veel ondernemers starten met hun bedrijf en vergeten een aantal (juridische) zaken goed voor zichzelf te regelen. Ze denken vaak dat het niet belangrijk is en dat ze het niet nodig hebben. Ik ga met haar in gesprek om erachter zien te komen wat de voordelen zijn als startende ondernemer van het hebben van goede algemene voorwaarden en het inschakelen van een jurist bij het opstellen hiervan.

Wat levert het op om je algemene voorwaarden door een jurist te laten opstellen?

Het is allereerst een stuk professionaliteit naar je klant toe, dat je, je zaken goed geregeld hebt. Immers met de algemene voorwaarden is direct duidelijk wat de rechten en plichten zijn van jou en je klant. Ten tweede is het bescherming van jou als ondernemer als je het echt nodig hebt want dan heb je ook iets om op terug te vallen. Je kunt namelijk risico’s die je loopt als ondernemer verkleinen met je algemene voorwaarden.

Wat veel ondernemers bijvoorbeeld niet weten, is dat in de wet staat dat als je niks afspreekt en vastlegt, je zelf voor alles aansprakelijk bent. Als zzp’er met een eenmanszaak betekent dat dat je voor je privévermogen aansprakelijk gesteld kan worden.

Veel ondernemers vinden het moeilijk om in het begin keuzes te maken waar ze bij het opstarten van een bedrijf geld aan moeten uitgeven. Dan kijken ze bij andere ondernemers en knippen en plakken de tekst tot ze zelf tevreden zijn. Hoe zie jij dat?

Ondernemen zonder algemene voorwaarden gaat goed, zolang het goed gaat.

Dat gaat goed, zolang het goed gaat en je niet in een dispuut komt met bijvoorbeeld je klant over de (terug)betaling van je product of dienst als ze niet tevreden zijn. Want als de algemene voorwaarden niet toegespitst zijn op jouw bedrijfsvoering of de wettelijke regels onjuist gekopieerd zijn, kan het flink in je nadeel uitvallen. En dat is zeker voor de kleine ondernemer niet iets dat je graag wilt dat je overkomt.

Algemene voorwaarden zijn de spelregels voor jouw bedrijf en die zijn voor iedereen anders.

Als je een of meerdere willekeurige sets algemene voorwaarden bekijkt dan zie je vaak veel algemene formuleringen terugkomen. Echter deze zijn niet toegespitst op jouw bedrijfsrisico’s. Daarom is het belangrijk om ze toch op maat te laten maken, zodat je hier duidelijk naar kunt verwijzen en actie kunt ondernemen als het niet goed gaat.

Hoe kun je als ondernemer kosten besparen en toch de juiste juridische hulp krijgen?

Je kunt als ondernemer kosten besparen door eerst goed na te denken over jouw bedrijfsprocessen, wat jouw betalingsvoorwaarden zijn, hoe de klant moet betalen, levertijden, welke diensten en/of producten, service, eventuele onvoorziene omstandigheden etc..Ook is het belangrijk na te gaan of  jouw klant enkel een consument betreft of dat je ook levert (of op korte termijn van plan bent te leveren) aan zakelijke afnemers.

Wie weet ben je lid van een branchevereniging die zelf al globale algemene voorwaarden voor hun leden hebben opgesteld.

Door dit alvast na te gaan heb je de 1e stappen van de jurist al bespaard en krijg je toch de juiste algemene voorwaarden op maat voor jouw bedrijf.

Maakt het uit of je B2C of B2B werkt?

Ja, dit maakt juridisch gezien een groot verschil. Er gelden namelijk striktere voorwaarden als je B2C werkt, omdat de consument wettelijk beter beschermd is. Je kunt dan minder ruimere spelregels opstellen omdat er vanalles in de wet is vastgelegd waar je niet zomaar van mag afwijken. Voor B2B bestaat er juist wel die mogelijkheid voor ruimere spelregels waardoor je, je als ondernemer nog beter kunt beschermen

Wetteksten die in de algemene voorwaarden worden gebruikt zijn behoorlijk ingewikkeld. Ik moest tijdens het maken van mijn eigen algemene voorwaarden ook een aantal keer uitleg vragen aan Gwenny. Om deze reden dan ook mijn volgende vraag.

Waarom wordt er gebruik gemaakt van Ingewikkelde juridische taal?

De jurist is in dit geval dan degene die de vertaalslag van de artikelen maakt. Soms moeten de teksten ingewikkeld zijn om juist alle zaken dicht te timmeren. Doe je dit niet dan kan de bepaling verkeerd worden geïnterpreteerd, met alle gevolgen voor jou als ondernemer van dien.

Als je dus zelf de regels gaat kopiëren en plakken uit ander voorwaarden, kan dit ook tegen je gebruikt worden als je dit dus verkeerd hebt geïnterpreteerd.

Is het hebben en gebruiken van algemene voorwaarden verplicht?

Nee, het hebben en gebruiken van algemene voorwaarden is niet wettelijk verplicht maar wel raadzaam om alle hiervoor genoemde redenen. Het is overigens wel wettelijk verplicht om een aantal regels duidelijk op je website te vermelden als je een webshop hebt. Ik heb hiervoor al eens een checklist gemaakt die je op mijn website terug kunt vinden: www.juristo-online.nl

We maken nog even een zijstapje naar auteursrecht als je bijvoorbeeld je logo laat maken door een grafisch ontwerper.

Auteursrechten bij het laten ontwerpen van een logo

Wat veel ondernemers niet weten is dat als je een logo/huisstijl laat maken, de rechten hiervan bij de ontwerper blijven liggen. Het is dus niet automatisch jouw eigendom, ook al heb je ervoor betaald. Als je hier dus zelf ooit iets aan zou willen veranderen, moet je hiervoor toestemming aan je grafisch ontwerper vragen.

Wel kun je vragen om de rechten over te dragen als je logo/huisstijl af is. Leg dit dan ook schriftelijk vast.

Ik ga nog even in gesprek met Gwenny over haar keuze voor het juridische vak en het ondersteunen van ondernemers hierin.

Waarom heb je ervoor gekozen om een eigen bedrijf te starten en ondernemers te helpen bij hun juridische zaken?

Ik vind het fijn om veel in de wetgeving en regels te duiken en hierin bij te blijven. Het vergt veel uitzoekwerk en het is altijd puzzelen. Ik vind het superleuk om mensen te helpen en te adviseren binnen mijn vakgebied. Iedere klant en iedere vraag is weer anders. Vooral bij de advisering van kleine bedrijven zit vaak ook een wat meer praktische kant om mee te denken naar de juiste oplossing. Het freelancen geeft mij daarnaast ook meer vrijheid, zodat ik ook tijd kan besteden aan mijn hobby’s en gezin.

Better safe than sorry: laat je algemene voorwaarden en andere juridische documenten altijd nakijken en/of opstellen door een jurist die hiermee bekend is.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Corine van Swizzl

Hi, ik ben Corine

Netwerkexpert voor (startende) ondernemers. 

Stap op je podium, Wees jezelf, Inspireer anderen en stap met Zichtbaar Zelfvertrouwen en Lef in de wereld van het ondernemerschap.

Ik help jou netwerken en jouw podium te pakken op een manier die bij jou past.

Loop een keer mee met de netwerkwandelingen die ik organiseer en ervaar wat een fijne manier van netwerken dit kan zijn. 

Wil je graag meer weten over LinkedIn en dit meer inzetten om jouw doelgroep te bereiken? Ik geef interactieve workshops voor zzp’ers en laat je zien hoe leuk het kan zijn om met dit medium te werken om je netwerk te bereiken.